lördag 15 maj 2010

Tema: En nymodighet.

Frida, tolv år, ser pappa Erik misslyckas med sin nya mobil. Generat måste han be Frida visa.

"Vilken noob min pappa är. Hur kan man misslyckas med att byta ringsignal?" Frida är glad att ingen såg det här.
Hennes pappa är en total dinosaurie. Hennes storebror får inte ens spela GTA för det tycker pappa är för våldsamt. Typ. Som om GTA skulle få hennes brorsa att kapa bilar, det är ju löjligt.

---

Erik, tolv år, är överlycklig. Äntligen, äntligen har mamma och pappa tröttnat på den gamla gryniga lådan! Nya teveapparaten är i färg! Och jättestor - tjugo tum!

Hans mamma pryder den nya möbeln med en spetsduk och två vackra porslinsherdinnor. Ett hörn på spetsduken viker hon upp så den inte ska hänga ner över rutan. Ikväll skall de vuxna, mamma Britt-Marie, pappa Jörgen och mormor Ida se på Ellery Queen. Barnen får inte vara med för det kan vara ett mordfall som ska lösas. Och det passar ju inte för barn.

---

Ida, tolv år, får inte läsa Svenska Dagbladet för sina föräldrar. Förstasidan får hon titta på, för där finns det bara annonser. Men inne i tidningen står det saker från det stora kriget. Bara detta år har det varit en miljon döda eller mer, det har hon hört kamrater säga. Massor av soldater har dött av stridsgas.

Ida vill inte tänka på kriget. Det finns precis runt hörnet, hon har hört far och mor prata om ryssarnas trupper på Åland. Mor Hanna lät som om hon ville gråta. Ibland kan Ida inte sova på nätterna, hon tänker så mycket på ryssarna och kriget och gasen. Tänk om det kommer giftig gas här också?

---

Hanna, tolv år, har fjärilar i magen. Hon skall gå med far på den stora konst- och industriutställningen i Stockholm, och kanske kanske kan hon få gå på kinematografen också. Rörliga bilder! Som om det inte var underligt nog att kunna fånga en människas röst och spara den i evigheter.

Far pratar om att när han var barn, då var fonografen inte ens uppfunnen. Hade någon kommit och sagt att man kunde spara ljud hade han inte blivit trodd.

"Det hade kanske inte tagits väl upp heller", säger far. "Man var mer religiös på den tiden."

9 kommentarer:

  1. Roligt med nymodigheter från olika tider. Tack för att jag fick läsa!

    SvaraRadera
  2. Gillar upplägget med en tidsresa. Bra!

    SvaraRadera
  3. Vilken intressant generationsresa. Lite synd att du hoppade över Eriks föräldrar direkt till mormor dock. Blev förvirrad ett ögonblick. Men mycket bra skrivet och bra idéer.

    Sv: Tack. :-)

    //Tessan
    http://kreativ.blogg.se

    SvaraRadera
  4. rolig resa i tiden och min akilles häl grep du tag i ska se om jag kan bättra mig med de små odjuren till komma

    SvaraRadera
  5. Ja bra och intressant.
    Har en tjejkompis som inte släpper sin 14 åriga dotter på 15 års filmer med polarna. terror.
    Du träffar jättebra tycker jag.

    ps ja det var nog lite medvetet med korta avbrutna. men vet inte om det vart bra.

    SvaraRadera
  6. Så olika men ändå så lika :-)

    SvaraRadera